Czym jest curry?

Genialna mieszanka o złocistym kolorze, za którą uważamy powszechne już prawie na całym świecie curry, to przyprawa pochodząca rzecz jasna z absolutnego królestwa tych dodatków – barwnych Indii. Wielokulturowość i różnorodność wyznaniowa tego kraju oraz bogactwo surowców składnikowych są widoczne właśnie we wspaniałych masalach, czyli mieszankach ziół lub przypraw.

curry photoPrawdopodobnie najbardziej rozpoznawalną indyjską kompozycją jest właśnie żółte curry, które swoją fantastyczną, intensywnie żółtą barwę zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Nie jest to jednak jedyny odcień tej masali, bo curry, w zależności od proporcji pozostałych składników, balansuje pomiędzy kolorem zielonkawo kanarkowym, przez złoto, aż po głęboką ochrę. Ta rozgrzewająca, lekko pikantna mieszanka kryje w sobie imbir, czarny pieprz, kolendrę, czarną gorczycę, chilli oraz odrobinę kminu rzymskiego, a niekiedy (w zależności od odmiany) również cynamon, czosnek, goździki, gałkę muszkatołową, szalotkę i kardamon. Najpopularniejsze ze wspomnianych rodzajów tej masali to łagodniejsze curry indyjskie żółte lub czerwone oraz ostrzejsze curry ze Sri Lanki, którego składniki są dodatkowo prażone i palone, stąd brązowy odcień tej odmiany.

Co zaskakujące, większość z nas nieświadomie źle wymawia nazwę przyprawy. Oryginalna, indyjska wymowa to kari, a samo słowo, zaczerpnięte z języka tamilskiego, oznacza dokładnie tyle, co sos. Tutaj objawia się następny ciekawy fakt: otóż curry to nie tylko nazwa mieszanki przypraw, ale również tradycyjnego w kuchni indyjskiej sosu, a właściwie to całego sposobu przyrządzania i podania potrawy. Polega on na duszeniu warzyw/ryby/mięsa/sera w aromatycznym sosie. Taka smakowita potrawka podawana jest w miseczkach w towarzystwie ryżu lub bardziej osobliwie – na świeżych liściach bananowca.

Curry podbiło świat swoją uniwersalnością i orientalną, subtelną lub wyrazistą (lecz wciąż nieoczywistą) pikanterią. Pasuje zarówno do ryb, drobiu, baraniny, wieprzowiny, jak i warzyw oraz ryżu. Nadaje też potrawom i sosom ciepłej, przyjemnej, apetycznej barwy. Kurczak w śmietanowym sosie curry, pieczone warzywa albo sałatka z dodatkiem przyprawy, raz spróbowane – staną się niezastąpione. Z wyjątkową masalą podaje się również krewetki i tofu, a do sosu sporządzonego na jej bazie doskonale pasuje mleczko i miąższ z kokosa. Wegetarianie na pewno zasmakują też w szpinaku z indyjską przyprawą oraz w dyniowej lub marchewkowej kremowej zupie z jej dodatkiem!

Curry kupimy niemal w każdym sklepie wyposażonym oczywiście w dział z przyprawami. Jednak aby cieszyć się jego aromatem i świeżością przez dłuższy czas, trzeba pamiętać o szczelnym zamykaniu opakowania i chronienia go przed światłem.

Dla wielbicieli tej indyjskiej masali mamy wspaniałą wiadomość! Curry, oprócz fantastycznego smaku i aromatu, posiada także właściwości zdrowotne i wspomagające odchudzanie. Przyprawa poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii i stymuluje wydzielanie żółci, co ułatwia spalanie tłuszczu. Zawarta w curry kurkuma ma działanie antynowotworowe i przeciwutleniające. Składniki mieszanki posiadają również właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Co ciekawe, curry jest uważane za przyprawę poprawiającą humor, przez stymulowanie wydzielania endorfin. No i doskonale rozgrzewa! Czy trzeba czegoś jeszcze…?

Bądź z nami na bieżąco:
20

Podoba Ci się mój blog? Bądź na bieżąco!